KIMIWA en jij?

Ki Mi Wa

Ki Mi Wa staat voor kindermishandeling, wat is dat? Wat kan je doen?  
Kimiwa betekent in het Japans ook ‘en jij?’  

Laat dat net een vraag zijn die kinderen die mishandeling meemaken in zichzelf vaak stellen. En jij? Ben jij er voor mij? 
Kinderen die geweld meemaken voelen zich vaak alleen. Doordat ze de taal niet hebben om zichzelf uit te drukken, doordat ze voelen dat ze er niet over mogen spreken, omdat ze hun ouders graag zien… 

Kinderen zwijgen of uiten het op een andere manier.    
En toch is er een onuitgesproken verlangen, ‘en jij?’ Kinderen willen zich niet alleen voelen. Ze verlangen dat mensen hen zien, steunen, waarderen… 

En jij?

En jij? Jij kan dat betekenen 
En jij? Jij kan luisteren 
En jij? Jij kan er zijn 
En jij? Jij kan spreken 

Onderneem

Verlang niet om het op te lossen. Antwoorden liggen zelden voor de hand. En toch hoeft dat jou niet tegen te houden om al stappen te nemen.

Wij gidsen je

En jij? 
KIMIWA gidst je door je verschillende krachten en veel voorkomende valkuilen in de omgang met kindermishandeling. Laat je sterken door de info die je hier vindt, omring je door je collega’s, vrienden, hulpverleners,…  

En jij?
Jij maakt dan voor een kind/jongere die mishandeling ondergaat een wereld van verschil. 

Achter de schermen van KIMIWA

KIMIWA is een project van het VECK of het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling.

Via sensibilisering, inhoudelijk en praktijkgerichte ondersteuning van verschillende personen, organisaties en voorzieningen versterkt het VECK de aanpak van kindermishandeling in Vlaanderen. 

KIMIWA is ontwikkeld voor het jeugdwerk in Vlaanderen om hun te ondersteunen in de aanpak tegen kindermishandeling.  

KIMIWA is een project in opdracht van het Agentschap Opgroeien, Vlaams Minister van Welzijn en Vlaams Minister van Jeugd. Het project is uitgevoerd in samenwerking met Departement Jeugd, De Ambrassade, Tumult, Pimento, Uit De Marge, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, Scouts en Gidsen Vlaanderen, hulplijn 1712, Vertrouwenscentra Kindermishandeling en NuPraatIkErover.be. De ontwikkeling van KIMIWA werd opgevolgd door een stuurgroep samengesteld vanuit de partners binnen Welzijn en Jeugdwerk. 

Het resultaat is een krachtgerichte methodiek voor het jeugdwerk in het omgaan met verontrusting en kindermishandeling. 

Je hoeft geen held te zijn, met jouw eigen krachten kan je voor een kind veel betekenen!  

logo Ambrassade