Downloads & links

Kindermishandeling.

Wat kunnen we doen?

Je hoeft dit niet alleen op te lossen. Er zijn heel veel organisaties die je kunnen helpen. Met advies, begeleiding en interventie wanneer nodig.

Op deze pagina’s vind je een overzicht van iedereen die jou kan bijstaan en links naar documenten met nog meer tips. Meer dan genoeg inspiratie wanneer het nodig is.

Voor advies over geweld en kindermishandeling?

1712.be

Voor informatie, advies en doorverwijzing rond alle vormen van geweld en misbruik kan je ook terecht op het gratis nummer 1712. Je kan ook mailen en chatten met 1712. Op de site 1712.be vind je meer informatie.

Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

Er zijn verschillende vertrouwenscentra kindermishandeling waar je beroep op kan doen om het terug veilig te maken voor kinderen en ouders. Zoek het centrum dat voor jou het best bereikbaar is.

Voor jongeren: Nupraatikerover

Nupraatikerover.be is een chatbox voor minderjarigen die vragen hebben over of slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld.

Dringend hulp nodig?

112 of 101

Heb je dringend hulp nodig van een medisch team of de brandweer? Bel dan 112. Heb je dringend hulp nodig van de politie? Dan bel je best naar 101.

Zelfmoordlijn

Denk je aan zelfmoord? Lijkt zelfmoord soms nog de enige oplossing? De deskundige vrijwilligers van 1813 luisteren naar jouw verhaal. Je kan bellen (24/7), chatten of mailen. 

Voor mentaal welzijn en andere hulplijnen voor jongeren

Overkop Huizen

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

Awel

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Wanneer je Awel contacteert zal een vrijwilliger naar jou luisteren. Je kan Awel bereiken via telefoon (102), e-mail, chat en forum.

WatWat

WAT WAT geeft je antwoorden op de vragen waar jij als jongere mee zit. Je krijgt niet-sturende info, zodat je zelf je keuzes kan maken. En je ziet waar je meer hulp of info kan krijgen via chat, telefoon, mail of door langs te gaan.

Jongeren Advies Centrum (JAC)

Je kan bij het JAC terecht met vragen over seksualiteit, relaties, je rechten en plichten, persoonlijke, financiële of materiële problemen, vrijetijdsbesteding, enz… Deze site helpt je een JAC in de buurt te vinden. Je kan er ook online chatten met een JAC-medewerker.

Vagga

V.Z.W. VAGGA (Vereniging Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen) is een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) dat erkend en gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid.

Lumi

Lumi is de anonieme opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. Via chat, telefoon en e-mail staat een team van opgeleide Lumi-vrijwilligers klaar om een gratis en vertrouwelijk gesprek te voeren.

CLB Ch@t

Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) is er voor begeleiding van jongeren op school. Op elke school is een CLB-team aanwezig. Je kan op de website van je school meer informatie vinden of je kan ook chatten met hen via de CLB Ch@t.

Voor vragen over seks en seksueel geweld

Allesoverseks

Deze site van Sensoa, speciaal voor jongeren, bevat veel informatie rond seks en relaties. Misschien vind je hier wel een antwoord op je vraag.

Seksueel geweld

Op deze website vind je heel wat informatie over seksueel geweld en de mogelijkheden om het te stoppen. 

Child Focus

Child Focus stelt alles in het werk om verdwijning en seksuele uitbuiting (zowel offline als online) van kinderen aan te pakken en te voorkomen. Child Focus werkt ook aan een veilig internet voor kinderen. Je kan Child Focus contacteren via het gratis nummer  116000 (24u op 24, 7 dagen op 7) . Een gespecialiseerde consulent luistert aandachtig naar je verhaal, probeert de ernst van de situatie in te schatten en gaat na wat de noden van het slachtoffer en zijn omgeving zijn.

Tools & Achtergrondinformatie

Joske maakt er een spel van

‘Joske maakt er spel van’ is een tool/dobbelsteen van het CAW om het gesprek aan te gaan over je mentale welzijn en je gevoelens. Het is een gemakkelijke ijsbreker om toch over moeilijkere zaken te spreken.

Wa Wa Wa van Uit De Marge

Steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

Inhoudstafel